Ryby, skorupiaki i inne owoce morza są łatwo psujące się i wrażliwe na zmiany temperatury. Dlatego dbałość o przechowywanie i transport ryb ma zasadnicze znaczenie dla zagwarantowania jakości tego, co dociera na stół konsumenta.
Zapytaj o wycenę
Od wyboru pojazdu do wyboru najlepszego materiału opakowaniowego, muszą one być zgodne z zasadami i przepisami ochrony żywności. Właściwe opakowanie powinno eliminować ryzyka zanieczyszczenia i wszelkie inne problemy z jakością żywności.
Dowiedz się, co musisz wziąć pod uwagę w procesie logistycznym, a także jak pudełka styropianowe EPS mogą Ci pomóc!
Normy jakości dotyczące transportu ryb
Każdy rodzaj żywności ma inne specyfikacje dotyczące temperatury, oświetlenia, wentylacji i innych czynników, które należy wziąć pod uwagę w procesie logistycznym. Ze względu na wrażliwy charakter tego towaru transport ryb podlega bardziej rygorystycznym i systematycznym zasadom. Sprawdź kilka ważnych zasad:
- Wszystkie ryby należy zawsze transportować świeże, schłodzone lub zamrożone, w zależności od specyfiki każdego produktu. Wskazana temperatura może wynosić od 10ºC do -18ºC;
- Pojazdy używane do transportu ryb muszą mieć wewnętrzną powierzchnię wykonaną z gładkiego, odpornego, wodoodpornego, nietoksycznego i zmywalnego materiału;
- Oprócz palet, półek, pudeł i wyjmowanych haczyków wszystkie pojazdy muszą mieć kontrolę temperatury, z kalibrowanym termometrem – w celu ułatwienia czyszczenia i dezynfekcji;
- Chłodzenie wnętrza pojazdu musi zawsze odbywać się po czyszczeniu i przed załadunkiem, aby zminimalizować wahania temperatury;
- Wszystkie ryby muszą być transportowane w zamkniętym, wodoodpornym, nietoksycznym i odpornym na wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia opakowaniu;
- Zabrania się przewożenia ryb i surowej żywności w tej samej kabinie z ludźmi, żywymi zwierzętami lub produktami gotowymi do spożycia.
Jak widać, wybór opakowania i pojazdu nie tylko robi różnicę, ale jest podstawowym warunkiem prawidłowego transportu ryb. Pod tym względem styropianowe pudełka EPS są świetnymi sojusznikami, spełniającymi normy jakości i nadzór zdrowotny.
Zalety pojemników styropianowych na ryby od Knauf Industries
Zalety styropianu EPS w przechowywaniu i transporcie ryb są znane na całym świecie i przyczyniają się do właściwego ich przechowywania na każdym etapie procesu logistycznego. Wśród głównych zalet możemy wyróżnić:
- Wysoka izolacja termiczna
Dzięki niskiemu współczynnikowi przewodzenia ciepła skrzynki styropianowe EPS idealnie nadają się do transportu żywności, która nie może ulegać dużym wahaniom temperatury, zapewniając ochronę podczas przechowywania i transportu.
- Higiena
EPS (styropian) jest nietoksycznym i nieszkodliwym materiałem, zapobiega rozprzestrzenianiu się mikroorganizmów oraz zapewnia łatwe czyszczenie i higienę, zmniejszając wszelkie ryzyko zanieczyszczenia podczas przechowywania i transportu ryb.
- Praktyczność i elastyczność
Opakowanie z EPS jest lekkie, łatwe w obsłudze i daje możliwość układania w stosy, optymalizując cały proces logistyczny żywności i innych produktów. Ponadto pudełka z tego materiału są dostępne w różnych formatach, rozmiarach i wzorach, dostosowując się do potrzeb każdej aplikacji.
- Odporność
Oprócz tego, że są lekkie i elastyczne, opakowania stosowane do przechowywania i transportu ryb muszą również charakteryzować się wysoką odpornością na uderzenia, wilgoć i zmiany temperatury. Pudełka EPS spełniają wszystkie te wymagania, skutecznie chroniąc produkty przed uszkodzeniami i problemami z jakością.
- Zrównoważony rozwój
Coraz bardziej istotny, zrównoważony rozwój stanowi ważne zagadnienie dla konsumentów i firm. Składające się w 98% z powietrza, styropianowe opakowanie EPS do transportu ryb nadal w 100% nadaje się do recyklingu i można je ponownie wykorzystać na kilka sposobów!
Chcesz wiedzieć więcej o zaletach i cechach technicznych, które EPS oferuje dla tego segmentu? Skontaktuj się z zespołem ekspertów Knauf i zadaj swoje pytania!
Zacznij współpracę już dziś – uzupełnij formularz i otrzymaj personalizowaną ofertę!